Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů vinné révy. Slovo víno, stejně jako názvy vína v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vína vinum. Podle některých studií má pravidelné pití vína příznivý vliv na lidské zdraví (dále viz níže).

Brie je sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí, jemným, kompaktním těstem slámové barvy a pikantní chuti. Brie se vyrábí z kravského mléka, obsah tuku se pohybuje kolem 45 % až 60 %. Sýr má tvar malého kola s tloušťkou kolem 2,5 cm, průměrem zhruba 35 cm a hmotností kolem 2,5 kg.

Jamón blanco znamená bílá šunka a pochází z běžné rasy, po celé Evropě chovaných, bílých prasat. Jamón blanco se častěji nazývá jamón serrano (horská šunka), jelikož je tradičně jamón sušen právě v horských oblastech. Jamón blanco se dělí dle délky zrání:

Camembert je měkký sýr krémovité konzistence. Je pojmenován po francouzské vesnici Camembert ležící v departementu Orne v Normandii, kde vznikl. Normandský camembert získal roku 1983 označení Apellation d´Origine Contrôlée a jeho výroba je povolena v ...

Croissant (čti kroasán nebo kruasán) je pečivo francouzského původu (croissant znamená francouzsky půlměsíc; tento název odkazuje na jeho půlměsícovitý tvar). Je vyroben z kynutého máslového těsta a může být plněný různými druhy náplně (např. čokoládou nebo marmeládou).

Snídaně po francouzsku

Tip na francouzské tousty

 

Francouzské palačinky